Жива огорожа

Що таке жива огрожа?

Жива огорожа – гарний та практичний варіант обрамлення, зонування, захисту території саду, прибудинкової території від сторонніх поглядів та не тільки. Варіантів чимало, головне – правильно вибрати рослину, виходячи з особливостей клімату, ґрунту, власних цілей, смаків, навичок догляду за садом.

Якою має бути жива огорожа?

  • Щільною: вона повинна виконувати основну функцію – захист особистого простору, формувати тінь на ділянці у спеку, відокремлювати одну ділянку від іншої чи різні функціональні зони одна від одної. 
  • Невибагливою: оптимальне рішення – рослина, яка потребує мінімум догляду, зберігаючи при цьому декоративність.
  • Гарною: виходячи з цього критерію, вибирають квітучі чагарники, які все літо (іноді й довше) радують цвітінням. Цінуються чагарники акуратною формою, яка не потребує регулярної, частої обрізки гілок.
  • Відповіднати особливостям території: відмінно, якщо ваша ділянка сонячна, з хорошим грунтом, грунт плодоносний, але, якщо це не так, потрібно ретельно вибирати рослини.
  • Швидкість зростання: щоб отримати практично миттєвий результат, краще звернути увагу на кучеряві однолітки, висаджуються навесні, влітку вже цвітуть. Чагарники – довговічніший варіант, регулярне обрізання дозволяє зберігати їх правильну, охайну форму.

Види зелених огорож

Вибираючи рослини для їх створення необхідно враховувати вихідний результат: бажаний розмір, їх форму та місце посадки. 

По висоті вони поділяються на ЖИВІ СТІНИ (більше 2-х метрів), середні, власне ЖИВІ ОГОРОЖІ (1-2 метри) та низькі БОРДЮРНІ (від 0,5 до 1 метра).

Крім цього, вони можуть бути вільно зростаючими або формованими, комбінованими або однопородними, однорядними або багаторядними, колючими або м’якими. Для створення таких огорож підходять тіньовитривалі рослини, що мають густу крону, хорошу гіллястість і повільне зростання.

Підбір рослин для живоплоту

Підбір здійснюється в залежності від масштабів ділянки, кліматичних умов та ваших дизайнерських уподобань. Враховуючи наш клімат, найчастіше використовуються хвойні рослини, а також листяні чагарники. Туя, ялина звичайна, форзиція, барбарис Тунберга — ось деякі з рослин, здатних створити вам яскраву, але невибагливу у своєму догляді живу стіну. Хоча повний їх перелік дуже великий і різноманітний. Багато садовласників бажають відразу мати повноцінну живопліт із цілком дорослих рослин, що володіють розкішною кроною. Але цього робити не рекомендується, тому що невеликі рослини не тільки дешевше, але й приживаються швидше, ніж більші родичі.

Жива огорожа в ландшафтному дизайні

Жива огорожа вже давно стала певним інструментом у створенні «зеленого ансамблю». Якщо живоплоти, що вільно ростуть, найбільше підходять любителям «дикої», незайманої природи, володарям великих територій, то ФОРМОВАНИМ і БОРДЮРНИМ ОГОРОЖАМ віддають перевагу ті господарі, які бажають упорядкувати «зелене буйство» у своєму стилі.

Вони оптично перетворюють ділянку, роблять її об’ємнішою, з їх допомогою відбувається зонування на ділянці, а весь сад набуває закінченого, доглянутого та благородного вигляду.

Жива огорожа потребує уваги та догляду. Тільки так можна зберегти її акуратний вигляд, захистити від хвороб та шкідників. У цьому допоможуть фахівці компанії Olunin Landscape — пропонуємо весь комплекс ландшафтних робіт: від вибору рослин до догляду за ними. З нами ваш сад завжди буде в ідеальному стані!

Чому вам варто звернутися саме до нас!

info-1

15 років досвіду створення дизайну для ландшафту

info-1

Понад 150 реалізованих проектів

info-1

Безкоштовний виїзд спеціаліста для консультації

info-1

Комплекс роботи від проектування до реалізації

info-1

Ландшафтний дизайн найвищої якості

info-1

Максимально короткі терміни створення комфортного простору

info-1

Команда професіоналів, які знають свою справу

info-1

Ми відповідаємо за якість матеріалів та робіт, так само даємо гарантію на всі види послуг

main-bg-3

ЕтапиРобіт

Аналіз об'єкта, погодження кошторису, підпис договору

Наші дизайнери розробляють концептуальне рішення проекту

Затвердження генерального плану

Робоча документація з інженерними кресленнями

Якісне виконання будівництва та озеленення

Передача ландшафтного проекту замовнику та повний розрахунок